Despre TLD și avantajele de a cumpăra mai multe extensii ale domeniului

TLD este acronim pentru Top Level Domain și reprezintă, pe românește, extensia unui domeniu. De exemplu, în cazul nostru www.hostgate.ro.ro este TLD-ul. 

În ierarhia DNS (Domain Name System), TLD este un domeniu de nivel 1:

  • primul nivel este extensia, conform exemplului nostru: .ro;
  • al doilea nivel numele principal, adică numele domeniului: hostgate;
  • al treilea nivel este prefixul ales (subdomeniul): www.

Ce tipuri de TLD există și cum îl alegi pe cel potrivit?

În afara TLD care reprezintă coduri pentru o țară/regiune și sunt formate din două litere (.ro – România; .uk – Marea Britanie, .fr – Franța, .eu – Europa etc.), există și alte tipuri de extensii, dintre care vrem să ți le indicăm pe cele mai comune/folosite:

  • .com (care este abrevierea pentru „commercial”) este, probabil, cel mai cunoscut. Deși ar trebui, așa cum îi spune și denumirea, să fie folosită în scopuri comerciale, această extensie a devenit de uz universal.
  • .net („network”) – ca și în cazul .com, și acest TLD este utilizat pe scară largă, fără a avea neapărat legătură cu partea de network. Într-o situație similară se află și .info sau .org (de la organisation, care este utilizat, în special, de site-urile pentru ONG-uri, asocieșii, corporații).
  • .gov (de la government) este utilizat strict pentru guverne și nu poate fi utilizat de publicul larg.

Cum alegi extensia potrivită: un country TLD sau unul general?

Dacă publicul tău țintă este din România, atunci e de preferat să optezi pentru extensia .ro, astfel încât motoarele de căutare să asocieze mai ușor site-ul cu persoanele pe care le targetezi tu (motoarele de căutare returnează rezultatul căutărilor tale în funcție de localizarea geografică). 

De altfel, alegerea extensiei potrivite este și o chestiune care ține de imaginea și credibilitatea brandului. Cel mai bine ar fi să te consulți cu un specialist în marketing pentru a alege cea mai bună variantă pentru tine, atât în privința numelui, cât și a extensiei. 

Este ok să optezi pentru mai multe extensii? 

Da, sigur. Mai ales dacă dorești să îți promovezi afacerea și în afara țării. În funcție de bugetul și nevoile tale, îți poți achiziționa domenii cu aceeași denumire, extensii diferite.

Unul dintre motivele pentru care e bine să cumperi mai multe extensii ale aceluiași domeniu (.com, .net etc.) este pentru a-ți proteja brandul. Astfel, vei evita să apară în mediul online și alte site-uri cu un nume ca al tău, dar cu o extensie diferită, ceea ce ar putea crea confuzie în rândul consumatorilor și ar putea pune credibilitatea afacerii tale în primejdie.Oferta HOSTGATE de înregistrare domenii web conține cele mai populare extensii pentru prezența și promovarea afacerilor online, la prețuri accesibile. În cazul în care dorești să achiziționezi mai multe domenii simultan, îți vom face o ofertă de preț mai mică – discount-uri considerabile, în funcție de numărul de domenii web pe care dorești să le înregistrezi sau transferi.

Leave a Comment