ce este url

Ce înseamnă URL și care este diferența dintre el și domeniu?

Ce înseamnă URL? Există vreo diferență între URL și domeniul web? Răspunsul simplu: Da! Deși prezintă anumite similarițăți cu domeniul web, ele sunt diferite.

Ce înseamnă URL?

URL este acronim pentru Universal Resource Locator. El este alcătuit dintr-un protocol, domeniu și o cale. Protocolul ne arată dacă site-ul are un certificat SSL, iar calea este cea care direcționează vizitatorii către pagină specifică de pe un site.

Structura unui URL arată în felul următor:

https://www.hostgate.ro/inregistrare-domenii

  • https:// este Protocolul (S-ul final vine de la Security și arată că site-ul este protejat de un certificat SSL)
  • www. este Subdomeniul
  • hostgate.ro este Domeniul+extensia
  • /inregistrare-domenii este Calea (Path) – cea care ne direcționează către o pagină specifică din site.

Cum funcționează domeniul?

Orice site are nevoie de două elemente fără de care nu poate funcționa optim: nume domeniu  și găzduire web. Adică de adresă (domeniului îi este atribuită o adresă IP) și de „locuință”. 

Când utilizatorul introduce, în browser-ul de căutare, un nume domeniu, se caută adresa IP asociată acestuia prin rețeaua globală DNS (Domain Name System). 

Urmează ca serverul cu informații legate de acea adresă IP să returneze browser-ului datele despre site, de la serviciul de găzduire a domeniului. Acest schimb și transfer de informații se realizează într-un timp extrem de scurt, astfel încât utilizatorul accesează aproape instant pagina web care îl interesează. 

Noi te sfătuim ca numele domeniului să fie cât mai scurt, pentru a fi ușor de memorat de utilizatori. 

Dacă nu ți-ai înregistra un nume domeniu, atunci cei care ar fi interesați de website-ul tău ar fi nevoiți să cunoască și să rețină adresa IP a serverului unde e găzduit acesta. Lucru care nu este realistic, așa-i? Pe scurt, domeniul web îți oferă următoarele beneficii:

  • Memorabil. Este mai simplu să ții minte o denumire scurtă, decât o înșiruire de cifre și simboluri.
  • Branding eficient. Un nume bine gândit se va alinia mai ușor cu valorile și misiunea mărcii tale.
  • Credibilitate. Site-urile web care folosesc un nume de domeniu personalizat au un aspect mai profesionist decât cele cu nume de domenii gratuite.
  • Adrese de email personalizate. Având un nume de domeniu îți poți crea și adrese de email unice și profesionale.
  • SEO. Este o idee bună să poți folosi cuvântul cheie în denumirea domeniului, însă nu obligatoriu. În schimb, un nume de domeniu memorabil, coroborat cu cuvinte cheie relevante pentru activitatea site-ului tău, va avea un impact pozitiv asupra optimizării site în motoarele de căutare.

De ce să îți înregistrezi domeniul la noi?

Suntem parteneri autorizați RoTLD pentru domeniile.RO (toate extensiile), iar pentru domeniile internaționale avem parteneriate cu EURID, OpenSRS si InternetBS. 

Costul unui domeniu.RO, la Hostgate, este de 7.99 euro pe an (atât pentru înregistrare, cât și dacă vrei să reînnoiești domeniul). Dacă dorești să îți transferi domeniul de la un alt furnizor la noi, te ajutăm cu acest lucru GRATUIT.  În cazul domeniilor internaționale, costul de transfer pornește de la 6.99 euro. Oferta HOSTGATE de înregistrare domenii web conține cele mai populare extensii pentru prezența și promovarea afacerilor online, la prețuri accesibile. În cazul în care dorești să achiziționezi mai multe domenii simultan, îți vom face o ofertă de preț mai mică – discount-uri considerabile, în funcție de numărul de domenii web pe care dorești să le înregistrezi sau transferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *