Ce este un subdomeniu?

Domeniul web reprezintă adresa la care utilizatorii îți pot accesa website-ul. Alegerea unui nume domeniu este primul pas pe care îl faci, atunci când te-ai decis că vrei un website. Numele domeniului trebuie să fie ușor de memorat. Odată ales numele, te vei decide, în funcție de specificul publicului tău, și asupra extensiei: .ro.com.net și așa mai departe. Așadar, în această ecuație, ce e un subdomeniu și cu ce te ajută?

Despre subdomeniu

Un subdomeniu este un prefix care se adaugă unui domeniu principal, care are rolul de a ajuta la navigarea și organizarea secțiunilor site-ului tău.

În ierarhia DNS (Domain Name System), subdomeniul este un domeniu de nivel 3:

  • primul nivel este extensia, de exemplu „.ro”
  • al doilea nivel numele principal, ex. „ionart”
  • al treilea nivel prefixul ales, ex. „magazin”

Subdomeniul funcționează ca un site web complet diferit,  ceea ce îți permite să vizezi anumite tipuri de conținut, care sunt diferite de cele ale domeniului rădăcină.

Dacă, să spunem, ai un blog și domeniul lui este ionart.ro, subdomeniul ar putea fi magazin.ionart.ro. Să continuăm exercițiul de imaginație și să spunem că e un blog de artă și te-ai gândit să îți faci și un magazin online prin care să îți vinzi propriile creații. Astfel, îți creezi cu subdomeniul magazin.ionion.ro un loc unde îți poți pune arta la vânzare. 

Dacă pentru alegerea numelui de domeniu depui un efort considerabil (alegerea unui nume potrivit, ușor de memorat, sugestiv pentru afacerea ta etc.), subdomeniile pot fi alese în orice moment. Înregistrarea unui nume de domeniu îți oferă dreptul la subdomenii nelimitate, de la arhicunoscutul „www” până la orice altceva – sky is the limit.

Principalele utilizări ale unui subdomeniu

Hai să vedem în ce situații este recomandată utilizarea unuia a mai  multor subdomenii:

  • în eCommerce: companiile aleg adesea să creeze o arhitectură separată pentru a gestiona partea comercială. Poate de multe ori ai observat trimitere către magazin.mobile.ro sau shop.jocurivideo.ro sau store.haicool.ro (sunt exemple scrise la întâmplare);
  • aplicații pentru mobile: pentru a oferi o experiență plăcută atunci când accesezi un site de pe un telefon mobil, anumite platforme, așa cum e și Facebook, au creat varianta dedicată special utilizatorilor care folosesc mai ales telefonul mobil. Cu siguranță ai observat varianta m.facebook.ro;
  • pentru a crea site-uri personalizate în funcție de tipurile de audiență. Subdomeniul îți poate permite să creezi site-uri dedicate fiecărui tip de public-țintă. De exemplu, ai site-ul ionart.ro, îți poți alege și subdomeniul: artisti.ionart.ro, dacă vrei un site pentru comunitatea de artiști, sau hobby.ionart.ro pentru persoanele care au ca hobby diverse activități artistice;
  • bloguri: vom da exemplul firmei de găzduire hostgate.ro, care are și blog.hostgate.ro – locul unde găsești informațiile care te interesează despre găzduirea web;
  • forumuri: ex.forum.scoalaioncreanga.ro – pentru a le crea părinților, elevilor și profesorilor un loc dedicat unde pot adresa întrebări, unde pot face anunțuri etc.
  • site-uri pentru diferite limbi: crearea unor subdomenii pentru fiecare limbă permite unei organizații să își păstreze adresele web clare și ușor de reținut de publicul-țintă. Vom oferi aici exemplul Wikipedia care are mai multe subdomenii: ro.wikipedia.org, es.wikipedia.org, en.wikipedia.org ș.a.m.d.

Sperăm că te-am lămurit cu privire la subdomenii și utilizarea lor. Îți reamintim că Oferta HOSTGATE de înregistrare domenii web conține cele mai populare extensii pentru prezența și promovarea afacerilor online. Alegerea domeniului web potrivit este primul pas în reușita afacerii tale online.Poți înregistra domenii .RO la doar 7.99 EUR anual.

Leave a Comment