inregistrare domenii

Cât durează procesul de propagare în DNS (Domaine Name System)?

DNS (Domain Name System) este un server care are rolul de a „traduce” numele de domeniu în adresă IP. Știm că sună vag, așa că vom încerca să explicăm cât mai concret: calculatoarele folosesc adrese IP, iar Internetul folosește nume de domenii. Dacă nu ar exista servere DNS, ar trebuie, în locul unui nume simplu (www.hostgate.ro) să reținem un întreg sir de cifre, care compun o adresă IP (134.189. …), ori de câte ori am vrea să accesăm un website.

Cu alte cuvinte, noi când vrem să intrăm pe un site anume, scriem în bara de căutare numele domeniului, însă pentru a accesa de pe laptopul/PC-ul nostru acel site, el trebuie să fie asociat cu o adresă IP, iar această asociere este realizată de un server DNS. 

Cât durează procesul de propagare DNS?

Procesul de propagare DNS se realizează în câteva ore, dar se poate întinde și până la 2 zile pentru a fi complet. Propagarea DNS este, practic, o actualizare a serverelor de internet cu noile informații, de aceea nu se poate face instant.

Propagarea propriu-zisă este înregistrarea adresei IP pe care o primește un domeniu atunci când este înregistrat pentru prima oară sau când își schimbă găzduirea (un server nou de găzduire înseamnă, evident, o altă adresă IP). 

Există mai multe motive pentru care afectează timpul de propagare DNS, pe care le vom explica pe rând:

  • Setările TTL (Time To Live): acestea reprezintă timpul necesar serverelor să memoreze în cache informațiile pentru înregistrările tale DNS. Se poate seta un timp mai mic pentru TTL, ceea ce va ajuta ca propagarea să se facă mai repede, însă nu mereu este benefic acest lucru, pentru că totodată cresc și numărul de interogări ale serverului, ceea ce poate scădea performanța site-ului.
  • Furnizorul de internet (ISP) are, de asemenea, o influență asupra vitezei de propagare DNS. Unii furnizori nu țin cont de setările TTL și actualizează noile înregistrări din cache la 48 sau chiar 72 de ore.
  • Schimbarea Name Serverelor se înregistrează în câteva minute. Majoritatea registrelor fac actualizările rapid, însă în alte cazuri poate dura câteva ore bune sau chiar una până la trei zile.

În concluzie, propagarea DNS se poate face în câteva ore, dar în anumite cazuri, în funcție de factorii de mai sus, care nu depind de nimeni, acest proces poate dura și două-trei zile. 

Înregistrare domenii

Oferta HOSTGATE de înregistrare domenii web conține cele mai populare extensii pentru prezența și promovarea afacerilor online. Alegerea domeniului web potrivit este primul pas în reușita afacerii tale online.Poți înregistra domenii .RO la doar 7.99 EUR anual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *